Üniversitemiz Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde “Sürdürülebilir Çevre” Paneli Gerçekleştirildi
Çevre Haftası kapsamında Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörlüğü ve Trabzon Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişiklikleri İl Müdürlüğü iş birliği ile “Sürdürülebilir Çevre” Paneli ve Trabzon Üniversitesi Birimleri Sıfır Atık Temel Belge Takdimi etkinliği gerçekleştirildi.
Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Ayyıldız, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Songül Bayrak, Ortahisar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Gelir, akademik ve idari personelimiz ve davetliler katıldı.
“Dinamik bir hareketi başlatmamız gerekiyor”
“Doğu Karadeniz Kıyılarında İnsan Kaynaklı Değişim ve Deniz Çöpleri” sunumuyla Karadeniz kıyılarının tahrip edilmesinin sonuçları üzerinde duran Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Sürdürülebilirlik ve ekolojiye dikkat etmemiz gerekiyor. Diğer yandan kıyılardan denize çok miktarda çöp dökülmekte. Tüm bunlar kamu kurumlarının sorunu değil, birey olarak biz de bir problem var. Bilinç ve farkındalık kaybı var. Bunu çözmek için de akademik, sosyal, sivil toplum örgütü ve belediyeler ile iş birliği içinde daha dinamik bir hareketi başlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bölgesel sorunlar için araştırma enstitüsü önerisi
“Doğu Karadeniz Bölgesi Heyelanlarının Çevresel Etkileri” sunumuyla Karadeniz bölgesinin birinci derecede heyelan bölgesi olduğunu ve bölgedeki heyelanların tarihi seyrini, nedenlerini ve etkilerini anlatan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Üniversiteler, TÜBİTAK ve kamu kuruluşları bünyesinde geçici bir komisyon oluşturularak bölgesel sorunların belirlenmesini ve bu sorunlara yönelik çözüm üretecek araştırma enstitülerinin kurulmasının çok önem arz ettiğini ifade etti.
“Sürdürülebilirlik, kent planlama sistemine yaklaşımı belirleyen anahtar kavram”
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Beyazlı, “Sürdürülebilirlik, Yaşanılabilirlik ve Kentsel Yaşam Kalitesi” adlı sunumunda Doğu Karadeniz doğal çevre tartışmalarını anlattıktan sonra insanın doğa üzerindeki hakimiyetinin yoğunlaştığına dikkat çekerek, “İnsanoğlu da plansızca ve bilinçsizce doğayı tahrip eden, doğal kaynakları aşırı biçimde sömüren ve sınırsızca tüketen bir türe dönüştü. Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları düşüncesi ise kentleri ve yerleşim yerlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilirlik, ülke yönetiminin kent planlama sistemine yaklaşımını belirleyen anahtar kavram olarak, ekonomik, çevresel ve toplumsal gereksinmelerin, gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedeflemektedir” diye konuştu.
“Sıfır Atık kültürümüzün bir parçası”
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Sıfır Atık Koordinatörü Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, ise “Sıfır Atık Projesi ile ÜniversiTEMİZ” adlı sunumunda ÜniversiTEMİZ hakkındaki sıfır atık çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra yapılması gereken kısa vadeli ve uzun vadeli hedefleri anlattı. Sıfır Atık’ın tarihi arkaplanı üzerinde de duran Şeyihoğlu, “Kültürümüze baktığımızda biyoetik kavramı Orhun Yazıtlarında var. Dede Korkut’un dualarına ve beddualarına baktığımızda ‘kara ağacın yıkılmasın diye dua ediyor.’ Sıfır Atık Projesi bizim kültürümüzde ‘oku’ emri ile gelen bir proje. Biz araziye çıktığımızda coğrafyamız üzerindeki doğayı okumaya başlarız. Okumadığımız bir şeye duygu geliştirip davranış oluşturamazsınız” dedi.
“Yeni bir anlayışı benimsemek gerekiyor”
“Seçili Örneklerle Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği” üzerine konuşan panel yöneticisi Karadeniz Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münür Burhan Sadıklar, doğal varlıklar ve kaynaklar, sürdürülebilirliğin bileşenleri, sürdürülebilir kalkınma kavramı, sürdürülebilir gelişme için gerekli eylemler/hedefler, doğal kaynaklarda güncel durum hakkında bilgi verdi. Sadıklar, sürdürülebilirlik konusunda “Paran varsa satın al; eskimeden değiştir, kullan ve at; yenisini al’ kültüründen, gerçekten ihtiyacın olanı al; mümkün olduğunca uzun süreli kullan, atma, tamir et/tir. Senden daha ihtiyaçlı olana ver ya da sat” davranışına geçmenin çok önemli olduğunu vurguladı.
Panel sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Emin Aşıkutlu panelistlere teşekkür belgesi; Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz ise “sıfır atık belgesi” almaya hak kazanan Üniversitemiz birimlerine belgelerini takdim etti.